2019-02-19

ACACIA och Industrifonden investerar i Detail Online

Detail Online har tagit in 30 MSEK från Industrifonden och ACACIA för att investera i teknikutveckling samt en global expansion med fokus på Europa och USA. Bolaget erbjuder en molnbaserad tjänst som undersöker hur produkter och tjänster exponeras på e-handelssajter över hela världen. Under en femårsperiod ska bolaget öka omsättningen från 11 till 200 MSEK.

Idén om att starta en digital undersökningsmetod för e-handel föddes 2015. I början handlade det enbart om att undersöka nordiska sajter, men 2017 utökades tjänsten till att även omfatta globala e-handelssajter. Bolaget har utvecklat ett mjukvaruprogram som dagligen går igenom hundratals sajter i 60 länder för att få fram data om olika produkter och tjänster.

Resultatet av datainsamlingen sammanställs i en digital rapport så att kunderna får en översikt på exponeringen av sina varumärken och om Detail Online hittat något som inte stämmer. Förutom varumärkesexponering får kunderna uppfattning om till exempel prisnivåer, lagerstatus, sökresultat samt vad konkurrenterna gör på olika sajter.

Detail Online drivs av entreprenörerna Peter Clerborn och Joakim Gavelin samt Leo Dratwa, som är VD för bolaget. De har lång erfarenhet av konsumentförsäljning i butiker, vilket varit till stor nytta när de utvecklat den digitala tjänsten. Det är samma utmaningar inom e-handeln, som att exponera varumärken i fysiska butiker.

  • Den bästa säljplatsen i en butik är på hyllan i ögonhöjd för konsumenter. Det fungerar på liknande sätt när de letar produkter på e-handelssajter. Då är det avgörande att varumärket syns på den första söksidan och exponeras på rätt sätt. Att hjälpa kunderna med insikter om var exponeringen är bra och var den inte fungerar är en stor hjälp så att de kan lyckas med sin försäljning, säger entreprenörerna i en gemensam kommentar.

Tjänsten har på kort tid attraherat några av världens största globala varumärken till kundlistan, och ett återförsäljarnät är redan etablerat i mer än 30 länder. Att Industrifonden och ACACIA nu investerar i bolaget ger Detail Online möjlighet att öka expansionstakten.

Industrifonden och ACACIA har gemensamt investerat 30 MSEK i Detail Online. Bolaget ska använda kapitaltillskottet för att investera i både teknikutveckling och expansion i främst Europa och USA. Bland annat innebär detta möjligheter att öka satsningarna på artificiell intelligens samt att utöka försäljningsorganisationen.

  • För att produkter och tjänster ska bli framgångsrika idag måste de synas på rätt sätt, på rätt plats där köpbesluten tas. Med hjälp av Detail Onlines unika erbjudande går det verkligen att bli en framgångsrik aktör inom e-handel, säger Tore Tolke, investeringsansvarig hos Industrifonden.
  • E-handeln växer snabbt, vilket gör att det är extremt viktigt att ha koll på hur varumärken exponeras. Med Detail Onlines smarta lösning och mycket erfarna team är vi övertygade om att företaget kommer att bli marknadsledande inom sin nisch inom e-handeln, säger Per Jacobsson, VD på ACACIA Asset Management.

Om Industrifonden

Industrifonden är en av Sveriges mest aktiva och erfarna investerare i företag i tidig tillväxtfas inom tech och life science med sikte på internationell expansion. Mer info, se www.industrifonden.se

Om Acacia

ACACIA är ett familjeföretag som investerar i snabbväxande techbolag i Sverige. De är en aktiv investerare och arbetar i nära samarbete med de företag och entreprenörer de satsar på. Mer info, se www.acacia.nu

För ytterligare information, kontakta:
Leo Dratwa, VD Detail Merchandising Online, 0735 23 40 36, leo.dratwa@detailonline.com